Czym jest chlorofil?

Każdy z nas uczył się w szkole podstawowej, że fotosynteza jest procesem biochemicznym, w trakcie którego z prostych związków nieorganicznych, takich jak dwutlenek węgla i woda, powstaje złożona materia organiczna. Zachodzi ona w komórkach roślin, które zawierają chlorofil i dzieje się to pod wpływem działania energii świetlej. Produktem ubocznym tego procesu jest tlen, którym oddychamy.

Czy chlorofil w płynnej formie jest skuteczny?

chlorofil w płynieDietetycy zalecają, aby każdego dnia spożywać pięć porcji warzy i owoców, ponieważ są one źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Jednak nie każe warzywo jest tak samo cenne, ze względu na swoje wartości odżywcze. Z pewnością do jednych z najcenniejszych należą te, które są zielone, czyli posiadają barwnik o nazwie chlorofil. Szczególnie bogate w ten składnik są zielone liście warzyw i algi, więc ich trzeba najwięcej spożywać. Idealnym sposobem na przemycenie chlorofilu do naszej diety jest spożywanie zielonych warzyw na surowo w postaci koktajli czy sałatek, ale poza sezonem może to być utrudnione. Wtedy najlepszy będzie chlorofil w płynie, który jest suplementem diety. Z badań naukowych wynika, że chlorofil jest w stanie naprawiać nasze DNA i przeciwdziałać rakowi, czyli jest on bardzo cennym składnikiem w diecie każdego z nas. Przyjmując dużą dawkę chlorofilu, zachowujemy równowagę kwasowo – zasadową, która jest niezbędna do zachowania zdrowia. Naturalny chlorofil występujący w warzywach jest rozpuszczalny w tłuszczach, natomiast ten dostępny w płynie, został wytworzony w laboratorium z chlorofilu i rozpuszcza się w wodzie. Płynna forma jest wygodna w spożywaniu i nie wymaga jedzenia całych liści warzyw. Warto ją przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta i nie przekraczać zalecanych dawek. Z pewnością jest to bardzo ważny składnik naszej diety.

Płynny chlorofil jest bogaty w witaminy A, B, D oraz E, nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminy takie jak magnez, żelazo czy wapń. Po otwarciu, preparat należy trzymać w zamkniętej butelce w lodówce i w miarę szybko spożyć, ponieważ po dłuższym czasie może stracić swoje cenne wartości. Chlorofil najlepiej pić trzy razy dziennie w formie rozcieńczonej z wodą lub sokiem. Chlorofil w płynnej postaci kupimy w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością.