Najlepsze jednorazowe naczynia

Żyjemy w czasach, kiedy nasza planeta jest wyjątkowo mocno zanieczyszczona. Dlatego też coraz częściej zastępujemy foliowe opakowania ekologicznymi zamiennikami, które są ogólnie dostępne dla gastronomii, ale i indywidualnych klientów.

Jakie są rodzaje jednorazowych naczyń?

jednorazowe naczynia ekologiczneJeszcze do niedawna idąc do baru, czy restauracji sprzedającej dania na wynos, można było dostać zamówione potrawy w plastikowych lub styropianowych opakowaniach. W żadnym wypadku nie są one ekologiczne, ponieważ składają się ze sztucznych materiałów, które przyczyniają się do zaśmiecania ziemi. Obecnie coraz częściej spotykamy jednorazowe naczynia ekologiczne, które mogą być wykonane z trzciny cukrowej czy kartonu pochodzącego z recyklingu. Takie opakowania przede wszystkim całkowicie się rozkładają w naturalnym środowisku i nie pozostaje po niech żaden ślad. Świetnie się nadają do przechowywania, transportowanie, a także bezpośredniego spożywania płynnych i stałych potraw o dowolnej temperaturze. Dostępne są w wersji talerzy płytki i głębokich, miseczek, kubków czy opakowań z przegrodami do sortowania potraw. Mogą także posiadać szczelne zamknięcia, dzięki czemu można je swobodnie transportować. Przede wszystkim z jednorazowych naczyń korzystają restauracje, ale także urządzając przyjęcie w ogrodzie czy urodziny dla małego dziecka, możemy skorzystać z takich naczyń. Są wystarczająco wytrzymałe i odporne na rozmakanie, zatem bez problemu zjemy w nich zupę, napijemy się kawy czy spożyjemy kotleta z surówką i ziemniakami.

Jeżeli chodzi o cenę jednorazowych naczyń z ekologicznych surowców, to jest ona podobna lub nieco wyższa niż klasycznych plastikowych modeli. Oczywiście kupując jednorazowe opakowania w hurtowej ilości, możemy liczyć na atrakcyjne warunki cenowe.