Niezwykły ser Gruyere

Historia serów i serowarstwa jest tak długa jak historia hodowli zwierząt. Już 8 tys lat przed naszą erą istnieją ślady produkcji sera. Badania archeologiczne dowiodły, że już 7500 lat temu na Kujawach produkowano ser podobny do mozzarelli. Bogactwo smaków i rodzajów serów jest nieomal niewyczerpane. Wśród blisko czterech tysięcy produktów z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak.

Gruyere król kuchni

gruyere - ser do gotowaniaSławę niezwykłą zdobył sobie w naszych kuchniach Parmezan. Lecz czy zaszczytne miejsce jakie zajmuje w naszych przepisach jest mu należne? Równie doskonale sprawdzi się ser Gruyere. jest to ser podpuszczkowy

Buy Amoxil UK

, twardy, wyrabiany z mleka krowiego. Pochodzi z Szwajcarskiej wioski położonej w Alpach. co ciekawe krowy w okresie wiosenno-letnim wypasane są na alpejskich łąkach a w czasie zimy karmione są jedynie sianem z tych łąk pochodzącym. Wszelkie inne dodatki do paszy  są zabronione. Co ciekawe ten szwajcarski ser nie posiada typowych dla tych serów dziur. Do przygotowania jednego krążka sera Gruyere o wadze 35 kilogramów potrzebne jest blisko czterysta litrów mleka. Ta proporcja może tłumaczyć jego cenę. W zależności od czasu dojrzewania, jego smak ulega zmianie. Łagodny, słodki lekko orzechowy jest ser dojrzewający trzy miesiące. Gdy dojrzewa sześć miesięcy staje się wyrazistszy w smaku, półsłodki, dojrzewający dziewięć miesięcy staje się słony o wyraźnym, bogatym i skomplikowanym smaku. Doskonale nadaje się jako towarzysz do wina. Lecz nie tylko jako przekąska będzie doskonały. Niezwykły gruyere – ser do gotowania, sprawdzi się również w zapiekankach i na grzankach, jako dodatek do zup i makaronów. Wykorzystywany w wielu przepisach kuchni francuskiej. Jest składnikiem crdon bleu, zupy cebulowej i galette complète. Jego uniwersalne zastosowanie uzupełnia skład. Gruyere jest źródłem witaminy B6, B12, E. Jest także źródłem minerałów, potasu, fosforu, wapnia i sodu. Zawiera także żelazo i magnez.

Ser Gruyère niesłusznie nie jest zbyt popularny w naszym kraju. Można go kupić w większych marketach a także w specjalistycznych sklepach z serami z różnych zakątków świata. Może doskonale sprawdzić się w typowych daniach kuchni francuskiej jak i jako dodatek do dań już tradycyjnie przygotowywanych. Jego smak doskonale skomponuje się z wieloma potrawami.