Zalety stosowania rafinowanego masła karite

W kosmetyce od wieków stosuje się różne produkty, które mają szeroki wachlarz działania. Składniki zawarte w tych produktach mają wartości odżywcze, regenerujące czy natłuszczające. Produkty te dodawane są do wielu kosmetyków ale mało kto wie że mogą być z powodzeniem stosowane oddzielnie.

Rafinowane masło karite

masło shea rafinowanePrzykładem takiego produktu może być bardzo popularne masło shea. Olej który ma bardzo wiele zastosowań. Zdecydowanie polecić go można osobom, które chcą samodzielnie wykonać własne kosmetyki, lub tym którzy chcą dbać o środowisko naturalne. Masło shea można spotkać pod nazwą masła karite. Masło wytwarzane jest z roślinnego tłuszczu orzechów drzewa masłowego o nazwie masłosz parka. Masło shea ma stałą konsystencję, jednak pod wpływem ciepła zmienia się w płynną i oleistą, która łatwo wchłania się w skórę. Shea łatwo połączyć można z innymi produktami chociażby ekstraktami roślinnymi. W kosmetyce można spotkać masło pod dwiema postaciami: rafinowaną i nierafinowaną. Jaka jest różnica? masło shea rafinowane pozyskiwane jest w wysokiej temperaturze. Masło to ma biały kolor i nie ma zapachu. Ma gładką i idealną konsystencję. Masło nierafinowane pozyskuje się przy pomocy tłoczenia w temperaturze nie przekraczającej siedemdziesięciu stopni Celsjusza. Ma grudkowatą konsystencję. Masło rafinowane zdecydowanie łatwiej użytkować. Rafinowane kruszy się i jest twarde co może utrudniać aplikację na ciało lub włosy. Masło regeneruje i wzmacnia skórę. Dzięki witaminie E i A hamuje procesy starzenia. Stosowane na włosy odżywia je i nadaje miękkości.

Masło shea jest jednym z najbardziej popularnych składników używanych w produktach kosmetycznych. Możliwość zakupu czystego masła pozwala nam na produkowanie własnych naturalnych kosmetyków w zaciszu domu. Te z pewnością przyczynią się do poprawy wyglądu naszej skóry, czy włosów i dadzą nam wielką satysfakcję.